torsdag 28 mars 2013


Får man gå in på Louis Vuitton med mjukisbyxor? Är det verkligen så att man som ”blatte” måste muta dörrvakten för att komma in på till exempel East? Det Stockholm som Jens Lapidus beskriver i sin bok ”Snabba Cash” är extremt socialt uppdelat. Stureplansstekarna för sig och förortsfolket för sig. Den sociala strukturen som han beskriver kanske inte existerar och inte heller gränserna emellan dem.
Restaurangen East. Foto: Karin Werkström
Föreställ er Stureplan, tidig kväll, mörkret faller, men det är nu statsdelen vaknar till liv på riktigt. Det är fredag. Folk är taggade. Taggade på helg. Fest. Umgänge. Droger. Det är detta de lever för, Stureplanstekarna med cash redo att spenderas. Stockholms så kallade slutna elit. Detta är atmosfären som författaren Jens Lapidus beskriver i boken. Men ger han läsarna en rättvis bild av verkligheten?
När vi läste Snabba Cash började vi fundera över om de stränga sociala grupperingarna verkligen finns i verkligheten.  De olika samhällsgrupper som Jens Lapidus tar upp i sin bok är juggar, latinos och Östermalmssnobbar. Alla så kallade grupper håller sig för sig själva och umgås generellt inte över ”gränserna”. Detta citat från boken visar väldigt bra att det Stockholm som Jens Lapidus skildrar är extremt socialt uppdelat.
”Psykologiska gränslinjer inristade i Stockholmsterritoriet. Kungsgatans tredelade geografi. Längst ner mot Stureplan låg snygga klädbutiker, caféer, uteställen, biografer och elektronikförsäljare. /…./ Alla rörde sig längs denna sträcka: svennarna, Stureplansfolket, förortsgängen. Nästa del, från Hötorget ner till Vasagatan: sunkdelen. Risiga krogar och stökiga restauranger. Slagsmålsdelen som befolkades av invandrarkickers och svennsons Sista delen, korsningen Vasagatan fram till bron var utan restauranger eller vanliga krogar, butiker eller fik. Där låg endast ställen med egen profil. /…./ Äldre klientel. Nyskapande blandning av revyfantaster, jazzfolk och spelare. Ett snitt genom Stockholms ute/shopping/nöjesliv. Kungsgatan – uppvärmda trottoarer, alltid snöfritt – alltid med folkliv. Alltid konsumtionshysteri. Tre olika skikt. Tre olika världar längs samma gata.”

Stureplan. Foto: Karin Werkström

 Vi började fundera över de sociala uppdelningarna och bestämde oss för att göra ett litet experiment. Kanske skulle vi bli bemötta på olika sätt beroende på hur vi såg ut. Vi började med att klä oss som om vi tillhörde överklassen. Sedan bytte vi om till sunkigare kläder, typ mjukisbyxor och slitna joggingskor.
När vi gick in i butikerna som Östermalmstjejer kändes det naturligt att vara där. Vi möttes av en perfekt värld där det var skinande rent och där kläderna var vikta i prydliga högar. Vänliga leenden och lena röster som frågade om vi ville ha hjälp. Det var det självklaraste i världen att besöka butiker i den klädseln. Men när vi kom in i samma butiker iklädda mjukisbyxor och joggingskor kändes det plötsligt inte lika självklart. Butiksbiträdena var många och de omringade oss inte längre med lena röster och erbjudande om assistans utan med vaksamma blickar och falska leenden. Så för att återgå till frågan: kan man gå in på Louis Vuitton i mjukisbyxor? Ja, det är klart man kan, det är ett fritt land! Men du får vara beredd på att du kommer bli bemött annorlunda och de kommer göra allt för att du inte ska känna dig hemma.
Visst finns det kanske en ”juggemaffia” i Stockholms undre värld och det kan mycket väl vara så att ”los latinos” håller sig till varandra och kanske är man endast välkommen in i Stureplans inre kretsar bara om man har status och pengar. Men vi tror inte att de sociala grupperingarna som Jens Lapidus beskriver i sin roman är riktigt så radikala i verkligheten.

Efter många diskussioner, tankar och iakttagelser kom vi fram till att det kan finnas vissa krav för att bli accepterad inom somliga grupper. Jens Lapidus skildring av den sociala strukturen i Stockholm är inte tagen ur luften, men liksom många andra författare så överdriver Jens Lapidus, till viss del, för att skapa en speciell atmosfär i sin roman.
Men vi har bara skrapat på ytan. Vem vet egentligen hur det ser ut i Stockholms undre värld? Kanske är gränserna mellan de sociala grupperingarna mer befintliga i det kriminella Stockholm. Det okända Stockholm.  

Hannah Petrini, Clara Gandini, Karin Werkström Hu2b
 
-Östermalm är den                 
stadsdel i Sthlm som
har flest hemlösa
invånare som går
på gatan

 
-Östermalm är den
stadsdel i Sthlm där
det bor flest studenter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar